2016. február 18., csütörtök

A kis herceget a tatárok földjéről tudósítják 2015

A kis herceget a tatárok földjéről tudósítják
2015
vegyes technika, vászon,120x200cm

A kis herceget a tatárok földjéről tudósítják

1915 táján Doberdóba ásva maguk az olasz katonák egy hírhedtté vált pergőtűz megindítására készülődtek. Tátott szájjal bámulják a célirányban lévő hegyen felállított festőállványt. Tudták már jól ki tanyázik éppen ott. A tüzérségi megfigyelőből egy olasz katona dugta ki fejét, és átkiáltott a magyar vonalak mögé.Egy szakállas hatvan év körüli festő, a kis állványára támasztott vásznát szuggerálta épp a harcmező kellős közepén, magas hőfokon ecsetelve azt. Gyors megfigyelések pontos rögzítése, vehemens, expresszív mozdulatok... Szerette a veszélyes helyzeteket, és a haditudósítás festői megformálását a frontvonal kellős közepéről átemelni vásznára, vagy a rajztömbje lapjairól később festményre álmodni a vérengző katonák háborúskodásainak mindenapjait. Sugárzott hosszú szakállából a terpentintől gőzös extrémitáshoz való hajlama.”ÖREG FESTŐ, MENJEN HÁTRA, MINDJÁRT TÜZELÜNK…!” Mednyánszky László barátságtól átfűtve visszaintegetett, és üvöltve olasz nyelven válaszolt: „Grazie mille, uraim!Icipici türelmet kérek, una piccola pazzienza…Néhány vonás csak…mindjárt befejezem a képet…Így…Most már lőhetnek…köszönöm!”.


Felszálltak a megszállottak

1943-ban J. Beuys JU-87-es gépét az orosz légvédelem lövi ki, és lezuhan a hóviharban. A biztonsági övét szokásához híven nem csatolta be, vallomása szerint mindig akadályozta a könnyed mozgásban a megkötöttség. Ez menti meg a zuhanás bekövetkezte után életét, hogy ne zúzódjon szét a pilótafülkében, mint ahogy az társával történik. Egy nap múltán egy krími nomád Tatár törzs talál rá a roncsok között a hótakaró alatt. Átfagyott testét zsírral kenik be, és filcbe csavarják.” Du nixt njemckzy…du tatar!”. Te nem német, te tatár vagy- mondogatják, hátha csatlakozik majd a nomád tatárok klánjához, akik semlegesen éltek az orosz-német háborútól elzárva egy háborútól semleges területen. Tizenkét nap múltán nyeri vissza erejét. Későbbi munkáinak eredete a háborús élményeiben keresendő, egyfajta individuális mitológiát megalkotva az emlékeiből. Olyan fajta szemléletmódot képvisel művészetében, ami a saját belső világából sarjad ki. Ott kezdi el, ahol más befejezi nem sokkal később.

Az ember földjén
2015
vegyes technika, vászon,63x63cm

 
1944. július 31-én Antoine de Saint-Exupéry utolsó útjára indult a tenger felé F-5B, a P38 Lighting repülőgép felderítő változatával. Készülő új regénye kéziratait egy bőröndben átadja századparancsnokának. Érzi készen vannak már főművei. A kis herceg, és Az éjszakai repülés. Sikertelensége, a háború végének közeledte frusztrációba torkolja, és sötét gondolatokat szül elkeseredettségében. Tudja, mit kell tennie, hogy művei a kellő, megérdemelt figyelmet megkapja egyszer. Öt engedélyezett bevetés helyett, már a hetediket is teljesítette. A nyolcadik utas tudjuk már ki. Két búcsúzkodó levél az utolsó éjszakán. Így indul útnak fegyvertelen, felderíteni az ellenséges tájat ott készült fotókkal segítvén a háború befejezését. Valójában belső tájával szeretné összevetni azt,az égbe hasítván repülőjével. Riou szigetéhez érvén, úgy köröz, akár egy keselyű, éles karmok, s csőr híján, alacsonyabbra süllyedvén, mint az megszokott, a megadott útiránynak is ellentmondván a sziget partjaihoz egyre közelebb kerülve. Ellenséges terület. Kis bolygója sehol fel nem lelhetően az ember földjére bámulón. Álmába ringatózik a fecskeszárnyú repülő a kobrák marásainak kitéve szárnyait. A felderítő pilóta 6 kamerája kikapcsolva, munkája felfüggesztve. Nem akart másvilági fotókat készíteni a megidomított rókájával, mert úgy is eláztak volna a tenger fenekén. Alászállt hát a felhők mögül, átadni magát a mélynek. Egyre nagyobbá növekedve az ellenség célkeresztjében… gyors, célzott Lövések, és megpördült zuhanás. A végső legenda megszületvén. Ott fejezi be, ahol más elkezdte egykoron.


Placebo táj
2014
akril,vászon, 20x60cm


1974-ben egy galériában J.Beuys egy héten át lakik gigászi küzdelmeket folytatva egy prérifarkassal. Filc kalapja, akár egy elefántot nyelt kígyó, már megszokott attribútumként éktelenkedik fején, mint a kisherceg jellegzetes sálja Exupery rajzain,rejtetten jelezvén a furcsa hasonlóságokat. Az idomított rókából kiindulva egy amerikai tipikus állatra a préri farkas beidomítására tesz vakmerő,és megindító kísérletet. Ott folytatja a kis herceg gondolatiságát, ahol a két világ összetalálkozik a valóságban.




Bárányfarkas
2014
vegyes technika,vászon,70x90cm


Hallottam hogy megjöttél
2013
vegyes technik,vászon,40x30cm


1998-ban egy halász Riou szigete mellett talál valamit a mélységbe merítvén halászhálóit. A kis herceg írójának ezüst karkötőjére újra ráragyog a fény, akár utolsó útján az Alpok havas, sárgálló csúcsai.
2003-ban a tudatalattiból emelkedni kezd a szárnyaló, megviselt vasmasina legendája, A lövésnyomok beforrtak a gép roncsain a rozsdanyomok által beszővén, akár J.Beuys filcbecsavart sebesült teste a tatárok földjén.

Placebo táj
2014
akril,vászon, 20x25cm

Talán lehetnek véletlen egybeesések

Pár éve dárcoztam. Kassai Lajos lovas íjász, célzás nélküli pontos lövéseiről beszéltem egy barátomnak, majd a nyilat egyszerűen csak eldobtam… Megremegett a levegő a nyíl tollacskáit irányítva, s egyenesen a céltábla közepébe fúródott a nyílhegy. Mesterlövészet, vagy a tábla is a megfelelő helyre tétette magát az én célozatlan lövésemnek eleget téve?... Nyilvánvaló: Nem a világ sötét, mi élünk csukott szemmel. A nyilam akár a festeni kívánt P38, zuhant a tatárok földje felé, ahol Mednyánszkysan tudósít kishercegien. A legendák összetalálkoztak. Kezeim szárnyakként emeltem a magasba. Megidomítottam az eddig ravaszul bujkáló rókát, és az égre vonyítottam, akár a farkas az éjszaka csillagketrecei alól. Ilyenekkel kell foglalkoznia egy festőnek-gondoltam. Láttatnia kell, működhet-e egy ilyen festmény, amit fantazmagóriák, és furcsa gondolatok öveznek. Láttatni akartam mire megyek mindezzel, útnak engedvén a szabad gondolatok ecsetmozdulatait nyitott szemmel álmodva. Erős volt a találatérzet a nyíl eldobása előtt… Átkiáltok egyet a kisbolygóra. Icipici türelem, most festem belsejét a képnek…Így…Most már kész. Onnan festek, ahonnan biztosan bizonytan minden, vagy épp ellenkezőleg, még csak bizonytalanul biztos.


Viktory
2014-15
vegyes technika, vászon,150x130cm



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése